2011
06.27

I have a lot of digital media scattered all over at home.  I’ve got documents (whitepapers and books), music, videos, and about 700 GB of photos (RAW, PSD, and JPEG), all of which are either on a laptop or a USB disk.  I have tried to backup but it’s a painful, time consuming process.  I have Live Mesh and volume shadow copy up an running but that’s no solution.

Last week I bought a HP Microserver with the intention of running it as a home server.  It’s a low end machine, with a dual core AMD processor, and 1 GB (max 8 GB) RAM, with a 256 GB SATA drive.  I upgraded it with 2 * 2.5 TB Seagate “green” (low power) disks (removing the default 256 GB drive), and bumped up the memory by 4 GB.  It must be said that the chassis build is not great.  Getting the top cover off/on was a nightmare.  The board where the DIMMS sit can be seen in the following picture.  It’s at the bottom.  The sides do not come off, so you have to disconnect all those visible cables, undo 2 thumb screws, and wiggle the board out on the built-in slides.

The machine has a built in wired NIC.  My home network is wireless N.  I probably could have gotten a wifi NIC for the machine (2 * PCIe slots) but I decided to span my network using a Devolo 200 MB power over ethernet kit:

image

This allows my Xbox and laptop/netbook/iDevices to sit free on the wifi network.  Upstairs in my office (a box room) is where the Devolo breaks out 3 wired connections and that’s where the HP Microserver, a PC, and printers (photo and general purpose) can be found.  The entire wifi and wired network runs on the same subnet.

I decided to try out Windows Home Server 2011 as the operating system.  It’s intended to do what I need:

  • Centralised storage
  • Automated backup of the storage and of PCs
  • Media streaming (to xBox, PCs, or to remote connections)

My first install was just a test.  The server’s storage controller was set by default to not have RAID enabled.  The result was that WHS 2011 was installed on disk 1 with a 60 GB C: drive, a 2 TB D: drive, and the remnants were unused.  This is where I realise that it backs up using Windows Server Backup to VHD.  The 2 TB volume limit is a result of the limit of a VHD.  Doh!  The disk is not RAIDed, so Disk 2 was partitioned up as well.  Not so useful.

So yesterday afternoon I had time to revisit.  I configured the server with RAID1 (wiping the contents of the disks) and reinstalled.  Or I tried to.  The install failed with the message being something like “the installation has failed.  Please see the log for details”.  The log told me the setup was starting and then it stopped.  Useless!  I Googled, re-RAIDed, I recreated the USB installer, and no joy.  Based on where the failure was (configuring Windows before the first reboot), it appears like the setup routine was trying to configure the boot environment and failing.

Eventually I tried installing on the 256 GB drive.  It worked.  OK – so the problem is RAID and/or the 2.5 TB drives.  I tried the following:

  • Preconfigure software based RAID1 array prior to installing WHS 2011 using DISKPART.  No joy because the WHS2011 installer wipes everything.
  • Install on 512 GB RAID1 drive set.  Worked fine.
  • Pop out a 512 GB drive and try repair with the 2nd drive being a 2.5 TB drive.  No joy because the RAID tool wouldn’t even give me the option.
  • Try to restore a backup from the first install to a 2.5 TB RAID 1 array.  No joy because the restore tool couldn’t see the WHS backup on the USB drive.

This left me with 2 choices:

  • Keep the 512 GB RAID1 array for the OS (and video), using 2 slots, and use the remaining 2 disk slots for a 2.5 TB RAID1 array.
  • Not use any RAID.  No way!

The end result is that I have a 512 RAID 1 drive with the OS on it, and a share for videos.  The 2.5TB drive is used for PC backup, docs/photos, and documents.  The volume is converted to GPT … and being 2.5 TB means that WHS2011 backup won’t back it up.  I’m looking at an alternative solution now.

Everything is in the same Windows 7 homegroup on the network.  I copied a bunch of video and music onto the machine last night.  I was streaming video from it to my netbook via Windows Media Player last night and that worked well.  I configured the remote access, and first thing thing this morning at work I was able to start watching “The King’s Speech” from home on my PC at work.  There is a minor loss in quality for bandwidth reasons but that’d be acceptable for most people I think.  That will come in handy whenever I’m staying in a hotel and the TV inevitably sucks.  As I write this post, I am listening to music streaming from home.  I can even log onto a home PC from work via the remote access feature – it’s kind of like using RDS Gateway – but much easier to configure.

3 comments so far

Add Your Comment
  1. I had a similar experience with the HP Microserver when I set it up as a home Hyper-V host. (A job it isn’t built for, but can do if all you want to do is consolidate some really old hardware)

    As far as I can tell, the original 256Gig drive that comes with the unit has a custom firmware that allows the server to boot from it. If you try a config that doesn’t include that pack-in drive, it fails. I eventually decided to live with it and installed Hyper-V server on the 256G & stored all my VMs on the 2Gig Raid1 I added. I figured that if I ever did lose the OS it wouldn’t be that big a deal as the vhds would be fine & I could just rebuild the Host OS.

    • I actually have that default drive sitting on a desk. I’m using a pair of 512 GB “Lacie” caddy drives for my C: drive.

  2. The internal drive controller only supports drives up to 2Tb in size officially, according to the HP spec sheet; http://h18004.www1.hp.com/products/quickspecs/13716_na/13716_na.HTML

    However, I have seen people running 3Tb drives on the box, so maybe it’s just fussy around what drives exactly it runs over 2Tb

Get Adobe Flash player